ad

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Βρετανία: Καταργήθηκε το όριο συνταξιοδότησης


Οι εργοδότες δε θα είναι πλέον σε θέση να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να συνταξιοδοτούνται στα 65... ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των γηραιότερων πολιτών που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά από αυτό το ηλικιακό όριο, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στη χώρα. Η κατάργηση της προκαθορισμένης ηλικίας συνταξιοδότησης (Default Retirement Age, DRA) συμπίπτει με την δημοσίευση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης στα 66 έτη για άνδρες και γυναίκες ως το 2020.

Οι εργοδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύεται πλέον να εκδίδουν ειδοποιήσεις συνταξιοδότησης από τον Οκτώβριο, αλλά θα μπορούν να αναγκάζουν εργαζόμενους να αποχωρούν εάν δίνουν κάποιον επαρκή λόγο.

«Οι γηραιότεροι εργαζόμενοι μπορούν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στους χώρους εργασίας και είναι καιρός να τελειώσει αυτή η ξεπερασμένη μορφή διακρίσεων βάσει της ηλικίας», δήλωσε ο υπουργός Έντουαρντ Ντέιβι.

Οι προβλέψεις σχετικά με την δημογραφία στη Βρετανία κατατείνουν στο ότι πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη Βρετανία σήμερα θα φθάσουν έως και τα 100 έτη ηλικίας, γεγονός που η κυβέρνηση θεωρεί ότι δημιουργεί την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος ασφάλισης και αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης.

Πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν αυξήσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στο πλαίσιο των πακέτων λιτότητας που εφαρμόζουν, με στόχο την μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων παρά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μέσος ηλιακός όρος εξόδου από την αγορά εργασίας είναι τα 61 έτη στην Ελλάδα, τα 62 στη Γερμανία και τα 59,4 στη Γαλλία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ