ad

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

"Δεν φεύγουμε από την Νομική"


"Δεν φεύγουμε από την Νομική"

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι.Τέντε, μετέβη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ.Πελεγρίνης, που κλήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για την κατάληψη στη Νομική από 237 μετανάστες. Ο κος Πελεγρίνης εξέφρασε την αγωνία του να μην υπάρξει βίαιη εκκένωση της Νομικής ενώ ο κος Τεντές επεσήμανε ότι αν δεν ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές δεν μπορεί να γίνει επέμβαση της αστυνομίας.

Επιπλέον, ο κος Τεντές είπε πως η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διεξάγεται προς κάθε κατεύθυνση και πως εάν υπάρξουν ύποπτοι θα κληθούν μέσα στις επόμενες ώρες να καταθέσουν.

Διευκρινίστηκε, επίσης ότι υπάρχουν ευθύνες από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τους διακινητές των λαθρομεταναστών.

Εν τω μεταξύ, οι μετανάστες συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν ή όχι την πρόταση των πρυτανικών αρχών για τη μεταφορά τους σε άλλο κτήριο.

Πάντως οι καταληψίες είχαν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στη θέση τους και θα συνεχίσουν την απεργία πείνας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι πρέπει να εφαρµοστεί ο νόµος. Μετά από επικοινωνία και µε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, αποφασίστηκε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει εισαγγελική παραγγελία για την εκκένωση της Νοµικής.

Εντωμεταξύ, σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρέθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσιος Πελεγρίνης ο οποίος αργά χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία και το πρωί της Πέμπτης θα επιχειρηθεί η εκκένωση του κτηρίου από τους 270 παράνομους μετανάστες σε συνεργασία με τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (τον "Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό", τους "Γιατρούς του Κόσμου", την "Εταιρεία Ψυχικής Υγιεινής" και την "Αποστολή", δηλαδή την ΜΚΟ της Εκκλησίας). Οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε κτήριο, που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ποιο θα είναι, με έξοδα του Πανεπιστημίου.

Οι απεργοί πείνας, με τη σειρά τους, θα συνεδριάσουν γύρω στις 9 το πρωί, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν ή όχι την πρόταση των πρυτανικών αρχών.

Σε συνάντηση πάντως που διεξήχθη αργά χθες το απόγευμα, μεταξύ του υπουργείου Παιδείας, του πρύτανη και άλλων καθηγητών, η κα Διαμαντοπούλου ζήτησε να εξαντλήσουν από κοινού όλα τα μέσα, προκειμένου να βρεθεί ένας χώρος για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση επανέλαβε τη βούληση της πολιτείας για εφαρμογή του νόμου.


«Δεν υπάρχει πρόθεση άσκησης βίας από την κυβέρνηση αλλά ούτε και να υποκύψει σε βίαιους εκβιασμούς», διαμήνυσε στους υπουργούς ο κ. Παπανδρέου, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και δεν θα παρασυρθεί σε άλλες λύσεις που ενδεχομένως να επιδιώκουν κάποιοι.


Για την κυβέρνηση η ευθύνη για την απεμπλοκή της κατάστασης ανήκει στον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος –βάσει του νόμου- καλείται να συγκαλέσει τη σύγκλητο και να παραπέμψει το θέμα στην επιτροπή ασύλου. Στη συνέχεια η Επιτροπή, με βάση την απόφασή της, μπορεί να ζητήσει από την αστυνομία να επέμβει.


Αμέσως μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπήρξε συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν συγκαλεί τα αρμόδια όργανα, αφού υπάρχει κατάχρηση ασύλου.


Εντωμεταξύ προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν οι ευθύνες του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ουσιαστικά επέτρεψε την κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες, διέταξε η Εισαγγελία Εφετών. Ο πρύτανης ωστόσο αρνήθηκε προκλητικά να παρουσιαστεί στις εισαγγελικές αρχές για να δώσει εξηγήσεις, αντίθετα κάλεσε τις κάμερες και έκανε συνέντευξη τύπου, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στους πολιτικούς.


Ο κ. Πελεγρίνης επισήμανε ότι «η λύση δεν μπορεί να προέλθει από την ιδιοτελή πολιτική εκμετάλλευση του πανεπιστημιακού ασύλου». Την ίδια ώρα πάντως κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν ότι«απαιτείται σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές και άσκηση των καθηκόντων τους, όπως απορρέουν από το νόμο και την ιδιότητα τους ως εγγυητών της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του Πανεπιστημίου».

Star.gr