ad

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Σαν μπεις σε αυτήν την φυλακή ....

Σαν μπεις σε αυτήν την φυλακή ....

Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με μεγάλη τηλεόραση plasma, μπάνιο και γραφείο, το γυμναστήριο διαθέτει από μπασκέτες μέχρι τοίχο αναρρίχησης, ενώ το φαγητό υπογράφουν έμπειροι σεφ… Οχι, δεν πρόκειται για την περιγραφή ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, αλλά για το πολυτελέστερο σωφρονιστικό ίδρυμα στον κόσμο.

Η φυλακή Χάλντεν, που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Οσλο σε απόσταση μίας ώρας με το αυτοκίνητο, εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο παρουσία του βασιλιά Χάραλντ. Η κατασκευή της στοίχισε συνολικά 171 εκατομμύρια ευρώ και χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αμέσως η κοινή γνώμη την αντιμετώπισε με σαρκασμό και σχόλια όπως: «Είναι ντροπιαστικό να βλέπει κανείς ότι μια φυλακή διαθέτει υψηλότερα στάνταρ διαβίωσης σε σχέση με ένα μέσο διαμέρισμα».

Οι υπεύθυνοι του σωφρονιστικού ιδρύματος, όμως, απαντούν ότι όποιος έχει καταδικαστεί έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες. «Η στέρηση της ελευθερίας θα πρέπει να αποτελεί τη μοναδική τιμωρία. Δεν γράφεται πουθενά ότι τα παράθυρα θα πρέπει να είναι μικρά και το φαγητό αισχρό» λέει χαρακτηριστικά η Σινόβ Σόρλαντ, που συντονίζει τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες των κρατουμένων.

Οι τρόφιμοι έχουν πρώτα απ’ όλα στη διάθεσή τους βιβλιοθήκη με 4.000 βιβλία, καθώς επίσης πλούσια συλλογή από περιοδικά και ταινίες. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν το μουσικό ταλέντο τους σε στούντιο ηχογράφησης, ενώ όσοι αγαπούν τη μαγειρική μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα κέτερινγκ δίπλα σε έμπειρους σεφ, που επιμελούνται άλλωστε και τα γεύματα κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν ακόμα σύγχρονο οδοντιατρείο, μεγάλο γυμναστήριο με παρκέ και αίθουσα με υπολογιστές.

Οσο για τα κελιά; Είναι αυστηρά μονόκλινα και τα παράθυρά τους δεν προστατεύονται από κάγκελα, ως είθισται στις φυλακές, αλλά από άθραυστο γυαλί. Το ίδρυμα περιβάλλεται από καταπράσινο δάσος, το οποίο κρύβει την περίφραξη από συρματόπλεγμα. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους κρατούμενους να βγουν από εδώ καλύτεροι άνθρωποι» δηλώνει ο διευθυντής Αρε Χόινταλ.

Espressonews.gr