ad

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στο κέντρο της Αθήνας

Οχήματα που θα καλύπτουν χρονικά μια περίοδο ενός αιώνα θα περιλαμβάνει το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, που στεγάζεται στο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο Athenian Capitol, του Ομίλου Χαραγκιώνη και θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό μέχρι τον Μάρτιο.

Το αρχαιότερο αυτοκίνητο, που ανήκει στο Μουσείο, όλα τα εκθέματα του οποίου προέρχονται από την συλλογή του προέδρου του Ομίλου Χαραγκιώνη, Θεόδωρου Χαραγκιώνη, είναι μια ουγγρική πυροσβεστική αντλία του 1895 και το νεότερο είναι μια MERCEDES 450SL του 1980.

«Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου» αναφέρει ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης «είναι να ενημερωθούν οι Έλληνες σχετικά με την ιστορία και την εξέλιξη του πιο αγαπημένου αντικειμένου που παρήγαγε η βιομηχανική επανάσταση. Να δουν οι ξένοι τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε στην Ελλάδα και να υπάρξει ουσιαστική συμβολή στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας μέσα από ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους αλλά και διαλέξεις στο auditorium του Μουσείου».

Πότε όμως ξεκίνησε τη συλλογή με τα 292 οχήματά του ο Θ. Χαρακιώνης; Τα κίνητρά του ποια ήταν; «Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου προέκυψε από αγάπη για το αυτοκίνητο και περίσσεια ενέργειας. Έχοντας διακόψει την εμπλοκή μου στους αγώνες στο τέλος του 1977, άρχισα να ασχολούμαι με τη συλλογή και αποκατάσταση παλαιών αυτοκινήτων. Στην αρχή "μάζεψα" τα παιδικά μου όνειρα, περί τα 20 μοντέλα. Κατόπιν, το '90 τα διπλασίασα αγοράζοντας από την Ελλάδα μια ολόκληρη συλλογή, οπότε σκέφτηκα ότι πρέπει πια να κάνω κάτι μεγάλο με τα αυτοκίνητα: Ένα Μουσείο».

Σε πρώτη φάση θα εκτεθούν στο μουσείο τα 111. Η συλλογή θα εναλλάσσεται και έτσι κατά το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του μουσείου θα εκτεθούν τα επόμενα 100 - 120 αυτοκίνητα και το μεθεπόμενο έτος τα υπόλοιπα της συλλογής. Παράλληλα, θα γίνονται περιοδικές εκθέσεις - αφιερώματα, όπως για παράδειγμα αφιέρωμα στα αγωνιστικά αυτοκίνητα, στα αυτοκίνητα που έχουν κερδίσει τίτλους σε αγώνες ή αφιέρωμα σε μια χώρα προέλευσης μέρους αυτοκινήτων της συλλογής π.χ. στα ιταλικά αυτοκίνητα ή ακόμα αφιέρωμα σε κάποια αυτοκινητοβιομηχανία π.χ. Ferrari.

Στο Μουσείο θα εκτίθεται, μεταξύ άλλων, η Mercedes 300 SL Gullwing του Πωλ Νιούμαν, η Chrysler Ιmperial κατασκευής 1959 που ανήκε στον Ρόμπερτ Πλαντ, μέλος του φημισμένου αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Led Ζeppelin, η Lancia Αurelia κατασκευής 1953, προσωπικό αυτοκίνητο του Lorenzo Βandini (διάσημου οδηγού της Formula 1), η Cadillac Seville Gucci του 1979, με σαλόνι ειδικά σχεδιασμένο από τον Οίκο Gucci, η Chevrolet Corvette Stingray, η γνωστή "στρίγγλα" με την οποία ο αείμνηστος Τζόνι Πεσμαζόγλου κέρδισε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα και αποτελεί ευγενική προσφορά της οικογένειάς του, καθώς και αυτοκίνητα που ανήκαν σε δούκες (π.χ. η Αston Martin Lagonda που ανήκε στο Δούκα του Westminster), βαρόνους και μέλη της Βουλής των Λόρδων.

Πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για τα παιδιά


Στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας του μουσείου περιλαμβάνεται και ένα πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά θα μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετικά προγράμματα.

Από 8 έως 12 ετών θα χρησιμοποιούν τον προσομοιωτή ποδηλάτου, στον οποίο «οδηγώντας» σε μια συγκεκριμένη διαδρομή με επιλεγμένες καταστάσεις και κυκλοφοριακές συνθήκες, θα μπορούν να δουν, και κυρίως, να μάθουν το σωστό από το λάθος.

Από 13 έως 18 ετών, τα παιδιά θα «οδηγούν» προσομοιωτές - αυτοκίνητα, στα οποία μέσω διαδρομών σχεδιασμένων ανάλογα, θα αντιμετωπίζουν συνθήκες βροχής, χιονιού, πάγου, ανέμου αλλά και απλές καθημερινές καταστάσεις, τις οποίες θα συναντήσουν λίγο αργότερα στη ζωή τους.

Στο μουσείο θα υπάρχει και προσομοιωτής formula 1. Στους χώρους του μουσείου υπάρχει κι ένα αμφιθέατρο 200 θέσεων, το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος συνεδρίων, παρουσιάσεων και εκπαίδευσης θα προσελκύει μεγάλο αριθμό εταιρειών και οργανισμών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ θα μετατρέπεται στην πιο σύγχρονη κινηματογραφική αίθουσα 3D της Αθήνας.

Παράλληλα θα λειτουργεί πωλητήριο. Κοινό όλων των ηλικιών θα έχει τη δυνατότητα μέσα από τα προϊόντα του, να "γευθεί" μέρος της ιστορίας του αυτοκινήτου στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Επίσης συλλεκτικά αντικείμενα memorabilia, όπως παλιές γκραβούρες ή σύγχρονα DVD θα μεταφέρουν στους λάτρεις της αυτοκίνησης εικόνες από αγώνες και αυτοκίνητα του παρελθόντος. Ο επισκέπτης θα μπορεί επίσης να αποκτήσει μινιατούρες σε διάφορες κλίμακες μοντέλων που εκτίθενται ή όχι στο μουσείο, καθώς επίσης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.