ad

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

"Τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι τα πιο συναρπαστικά της ζωής µας!"

"Τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι τα πιο συναρπαστικά της ζωής µας!"

«Τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι τα πιο συναρπαστικά της ζωής µας! Η ινδικήοικονοµίαθα διπλασιαστεί σε µέγεθος! Είναιαπίστευτο!». Αυτή η γεµάτη ενθουσιασµό εκτίµηση ανήκει στον ινδό επιχειρηµατία Τετζπρεέτ Σινγκχ Τσόπρα και διατυπώθηκε πριν από µερικές εβδοµάδες στο Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ Νέων Παγκόσµιων Ηγετώνπου φιλοξενήθηκε φέτος στην Τανζανία, ένα είδος«τσικό» της ελίτ που συγκεντρώνεταικάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Νταβός. Ο 41χρονος Σινγκχ Τσόπρα δίνειτο «παρών» και στο ελβετικό θέρετρο. Ενα από τα θέµατα πουθα απασχολήσουν το οικονοµικό φόρουµ των «µεγάλων» είναι η ανάδυση τα τελευταία χρόνια µιας διεθνούς οικονοµικής ελίτ πουσυγκεντρώνει τεράστιοπλούτο.

Η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στις Ηνωµένες Πολιτείες όπου από το 1980 έως το 2005 περισσότερο απότο 80% της αύξησης τουσυνολικού εισοδήµατος πήγε στις τσέπες του πιο πλούσιου 1% του πληθυσµού.

Το χάσµα πουχωρίζει τουςπάµπλουτους από οποιονδήποτε άλλο είναι σήµερα το µεγαλύτερο από την παραµονή του κραχτου 1929. Οιεισοδηµατικές ανισότητες αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσµο: στην Βρετανία, στον Καναδά αλλά και στις σκανδιναβικές χώρες ή σε αναδυόµενες οικονοµίες όπως είναι αυτές της Ινδίας και της Κίνας. Αντίθετα όµως µε τις γαιοκτητικές και συχνά οκνηρές αριστοκρατίες παλαιότερων εποχών, ηελίτ σήµερα αποτελείται από «εργαζόµενους πλούσιους», σύµφωνα µε τον όροτου καθηγητή Εµάνουελ Σάεζ.

ΈΡΈΥΝΑ του αµερικανούκαθηγητή έδειξε ότι το 1916 το 1% των Αµερικανών αποκτούσε µόνο το 25% της περιουσίας τουαπό πληρωµένη εργασία. Το ποσοστό αυτό είχε ανεβεί στο 60% το 2004.Ο ΣινγκχΤσόπρα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Ο ινδός επιχειρηµατίας εργάστηκε αρχικάστη Βρετανία και τη Γαλλία. Μετά την ολοκλήρωση του µεταπτυχιακού του, πέρασε µια δεκαετία ανάµεσα στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ καιτο Χονγκ Κονγκ πριν να επιστρέψει στηνΙνδία όπου πλούτισε βοηθώντας στην κατασκευήµιας φορητής συσκευής καρδιογραφηµάτων. Τρεις εβδοµάδες πριν ταξιδέψει στην Τανζανίαγια τοοικονοµικόφόρουµ των «τσικό» δηµιούργησε τηδική του επιχείρηση.

Η ιστορία του Σινγκχ Τσόπρα αντανακλά τη διάδοση της δυτικής τεχνολογίας στηνπαγκόσµιααγορά. Παράλληλα όµως ο 41χρονος ινδός επιχειρηµατίας αντιπροσωπεύει ένα παράδοξο: ακόµη και εάν το χάσµα ανάµεσα στον προηγµένο βιοµηχανικό κόσµο και τις αναδυόµενες αγορές µειώνεται, το χάσµα ανάµεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς σεκαθεµία χώραξεχωριστά αυξάνεται.

Zougla.gr