ad

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ηλιος σε φάση μαγνητικής αναταραχής

ΠΑΡΙΣΙ. Σε περίοδο μαγνητικής αναταραχής εισέρχεται ο Ηλιος, σύμφωνα με αστρονόμους, που ανακοίνωσαν ότι οι παρατηρήσεις τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το άστρο μας εισέρχεται σε φάση Solar Max.

Σε αυτές τις περιόδους, που σημειώνονται κάθε περίπου έντεκα χρόνια και μπορούν να διαρκέσουν δύο ή τρία χρόνια, ο Ηλιος εκπέμπει κύματα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και φορτισμένα σωματίδια, γνωστά ως CME (στεφανιαία μαζική εκτίναξη). Τέτοιες εκρήξεις μπορούν να επηρεάσουν τη Γη μέσα σε μερικές ημέρες μετά την εκδήλωσή τους, ενώ όταν φθάσουν σε εμάς, συμπιέζουν τον προστατευτικό μαγνητικό μανδύα της Γης δημιουργώντας τα φαινόμενα του Βορείου και Νοτίου Σέλαος. Οι εκτινάξεις αυτές δεν προκαλούν, όμως, μόνο εντυπωσιακά οπτικά φαινόμενα, καθώς είναι ικανές να απελευθερώσουν στατικό ηλεκτρισμό και να δημιουργήσουν μαγνητικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά μπορούν να προκαλέσουν και σοβαρές διαταραχές σε ηλεκτρονικά δίκτυα. Το 1994 τέτοια εκπομπή στατικού ηλεκτρισμού προκάλεσε διακοπή λειτουργίας πέντε μηνών σε καναδικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.

Λιγότερο επικίνδυνες θεωρούνται οι ηλιακές εκλάμψεις, εκρήξεις φορτισμένων πρωτονίων, ικανές να πλήξουν τη Γη σε μερικά λεπτά. Από το φαινόμενο αυτό απειλούνται άμεσα οι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη. Τον περασμένο Απρίλιο, τέτοια έκλαμψη προκάλεσε απώλεια σήματος σε κρίσιμο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο των ΗΠΑ. Στην επιφάνεια της Γης, η ηλιακή δραστηριότητα απειλεί με δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μετάδοσης ψηφιακών δεδομένων, ακόμη και αυτοματοποιημένους αγωγούς πετρελαίου και αερίου.


kathimerini.gr